Iga nädal võiks vähemalt üks kord nädalas leiva küpsetada, sest see lõhn, mis täidab kogu maja on suisa rahustava toimega. See mõte ehk ei realiseeru, aga üks terve nädal sai küll leivale pühendatud.
Uurisime koos, kuidas leib meie lauale jõuab ja mis tööd selleks tehakse. Rääkisime ka vanadest leivatraditsioonidest, millest selgus, et leib on alati olnud väärtuslik ja hinnatud toiduaine.
Vaatasime lühikeseid õppevideoid, kus kombain ja traktor viljapõllul toimetasid, ning õppisime tundma erinevaid teravilju: rukist, nisu, otra ja kaera. Lapsed said võrrelda viljapeasid ja seemneid ning arutleda, millistest teraviljadest võiks valmistada leiba, putru või pannkooke.
Raamatu „Keda kiita leiva eest?” järgi mängisime läbi kogu leiva teekonna. Lapsed olid kordamööda traktoristid, külvajad, kombainijuhid, autojuhid, möldrid ja pagarid. See oli lustakas ja õpetlik: igaüks sai osa kogu protsessist, kuidas viljast saab maitsev leib. Pärast mängu segasime üheskoos leivataigna, uurisime koostisosi, panime taina vormi ja ahju ning lõpuks maitsesime ise küpsetatud leiba lõunasöögi kõrvale. Kõige põnevam oli oma leib ise võileibadeks kaunistada – juust, vorst, kurk, tomat, paprika – igaüks sai just sellise, nagu talle meeldis.
Uurisime ka erinevaid leibasorte, leivakotte ja jahusid. Lapsed said katsuda, nuusutada ja maitsta üheksat erinevat jahu ning võrrelda nende värvi ja tekstuuri. Suureks lemmikuks osutus riisijahu, aga ka pannkoogijahu tekitas elevust – mitu last soovisid seda koju kaasa võtta!
Käelistes tegevustes saime voolida soolatainast leivapätsikesi, kringleid ja kooke. Iga laps valmistas täiesti omanäolise leiva ja kaunistas selle mustritega. Lisaks tegime ka jahumaalingu „viljapea” – käed said tõeliselt määrduda ja tunda erinevate jahude tekstuuri.
Leivanädala jooksul lugesime näpusalme ja rahvatarkust, näiteks: „Kes tööd ei tee, see süüa ei saa.” Mängisime liikumismänge ja kujutlusmänge, kus lapsed mõtlesid välja naljakaid võileivakatteid – alates pulgakommidest ja autošokolaadist kuni juustu, köögiviljade ja nugitsateni.
Nädala tipphetk oli koolieelikute ekskursioon Mahtra talumuuseumis. Lapsed nägid vanaaja tööriistu ja rehetare, said proovida lehma lüpsmist maketi peal ning valmistada päriselt võid. Tee ja karask koos ise tehtud võiga maitsesid lastele eriti hästi ning jätsid toreda maitseelamuse.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.