esmaspäev, 27. märts 2023

Murakate projektõpe "Vesi"

 Selle aasta alguses, kohe jaanuari kuus, otsustasid Murakad proovida esmakordselt projektõpet. Teemaks sai valitud Rohelise Kooli programmist vesi. Kuna tegemist on alles päris väikeste lastega, siis alustasime täiesti nullist. Mis see vesi üldse on ja mida sellega teha saab? Lapsed pakkusid, et vett saab juua, veega saab pesta, vees saab ujuda ja sealt kala püüda. Kui esmased teadmised olid olemas, otsustasime ühes koos vett veidi lähemalt uurida. Õpetaja pani vee kaussi ja lapsed said vett vaadelda, katsuda ja seda tõsta. Viimane oli laste lemmik tegevus - käega, kulbiga ja sõelaga vee tõstmine. Küll see pakkus palju nalja!


Järgmisel päeval tõime kausiga tuppa lund, et seda samamoodi vaadelda ja katsuda. Arutlesime, et vesi oli küll läbipaistev aga lumi on valge ning kui lumi ära sulab, on see jälle läbipaistev. Laste jaoks oli väga põnev lund paljaste kätega katsuda, sest õues seda ju ei lubata. Lisaks vaatlesime ka eelmisel päeval õue viidud topsi, milles olev vesi oli nüüd jäätunud. Jällegi sai üle korratud, et ka jää on läbipaistev. 


Lisaks erinevatele katsetele tegime ka kunstitegevusi, mis olid seotud veega - jääkuubikuga joonistamine, svammitrükiga lumepalle, vees ujuvaid paate, võlurullile veega joonistamine.  Kuna oli käimas ka transpordi nädal, valmistasime ühistööna suure laeva. 



Oma esimese projektõppe lõpetasime suure ühistööga - veealune maailm. Enne töö alustamist uurisime erinevaid raamatuid, et teada saada kes elavad vee all ning vaatlesime ja katsusime assistent Herdise reisilt kaasa toodud kivimeid.

Kui täna, peale projekti lõppemist, lastelt küsida, mis neile kõige enam meeldis, siis hõigatakse üheskoos, et vee tõstmine sõelaga. Tundub, et seda tegevust tuleb korrata!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.